Dienstag, 3. Januar 2017



Přijímací pohovor – Část první

 Co mě čeká? Ty nejlepší tipy od personalistky

Gratulace – zvládli jste první překážku! S Vaší žádostí jste přesvědčili personalistu!

Můžete se sebejistě poplácat po rameni, protože děsivých 80% kandidátů ztroskotá na svých podkladech k žádosti!
Tip: V případě, že jste přeci jenom nepostoupili tak daleko, podívejte se na naše příspěvky o častých chybách při podávání žádosti o práci. Možná, že právě tam naleznete klíč k úspěchu.

Nesporně jsou vstupní pohovory kapitola sama o sobě, během několika málo minut musíte ze sebe dostat maximum, prezentovat se jako ten nejlepší kandidát, kterého daná firma na toto místo vůbec může najít.

Vyzařování z Vašich očí ukáže Vaše nadšení pro pozici a také to, že jste ochotni ze sebe pro firmu vydat to nejlepší.

Projevujte svůj zájem a pozorně personalistu poslouchejte, buďte optimálně připraveni, pokládejte chytré otázky (jen pokud jste k tomu vyzváni), můžete důvěryhodně popsat Vaše odborné i osobní silné stránky, své schopnosti můžete podepřít příklady z praxe, mimo to jste ještě sympatičtí, víte, jak se chovat, jste vhodně oblečeni atd. atd.

Už teď dost nervózní?
Žádné obavy, tato překážka se dá s dobrou přípravou hravě zvládnout! Protože jak je známo, více znalostí snižuje strach z neznámého.

Hned předem:
Pohovor neslouží pouze k tomu, aby se ověřilo, zda se hodíte do firmy a do jejího týmu. Také Vy se můžete rozhodnout, jestli tato firma odpovídá Vašim představám, a jestli se při myšlence, že tam budete pracovat, cítíte dobře.

Dnes pro začátek: „Jak dlouho trvá vstupní pohovor?“

Rozhovor obvykle trvá něco mezi 30 a 60 minutami. Pokud je pozice spojená s vyšším platem, větší zodpovědností (za personál čí finance), může trvat i dvě hodiny. Nakonec, personalista si nechce dovolit žádnou chybu.

Ve druhé části se budeme věnovat obsahové přípravě: O čem se musím před pohovorem informovat? Co si mám vzít s sebou?